Miért jobb a nyomatékszenzoros pedelec?

Sokan furcsán néznek rá, egyesek a sportértékét vitatják, mások a legjobb közlekedési alternatívának tartják. Ha azt mondjuk, „citius, altius, fortius”, akár gondolhatunk is egy elektromos biciklire, hiszen teljes mértékben igaz rá: gyorsabban, magasabbra, erősebben.

Annyi biztos, hogy az elektromos rásegítésű kerékpárok elterjedése nagy mértékben felgyorsult. A nyugati trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a jövő az e-bike. Míg 2010-ben 580.000 darab talált gazdára az EU-ban, 2018-ban ez a szám már 2.775.000-re nőtt. (Conebi, 2019.) A német piacon (Európa legnagyobb elektromos kerékpár piacán) a 2018-as 980.000 darab 2019-re meghaladta az 1.360.000 darabot. (statista.com, 2020.) Hazánkban 2018-ban 5.000 darab pedelecet vásároltak 2018-ban. (Conebi, 2019.)

Az ötezer darabos eladás 2020-ban várhatóan nagy mértékben nőni fog, köszönhetően az Információs és Technológiai Minisztérium által októberben kiírásra kerülő állami támogatásról szóló pályázatnak.
A támogatás mértéke a következőképpen alakul: 90.000 forint jár a pedálszenzoros és 150.000 forint a nyomatékszenzoros e-bike vásárlásra.
Értelemszerűen azért jár több támogatás a nyomatékszenzoros biciklikre, mert ezek a típusú kerékpárok jellemzően drágábbak, mint az egyszerűbb modellek.

De mi a különbség a pedálszenzoros és a nyomatékszenzoros elektromos bicikli között? Miért jobb (és drágább) a nyomatékszenzoros e-bike, milyen pedelecet válasszak?


A pedálszenzoros e-bike-ról annyit kell tudni, hogy a motor akkor kapcsol be, amikor érzékeli a hajtókar forgását, és addig működik, amíg forog a hajtókar, vagy be nem húzzuk a féket.
neuzer ebike állami támogatással. Elekromos kerékpár, pedelec pályázat
A Neuzer Zagon ebike egy pedálszenzos pedelec.


Ezzel szemben a nyomatékérzékelős biciklik működése sokkal kifinomultabb. Nézzük meg, miért?
Ezekben a bicajokban jellemzően középen a hajtókarnál van a motor. Ez egyébként a súlypont elhelyezkedését, a súlyeloszlást javítja az első- vagy hátsó motoros biciklikhez képest. A motor rásegítésének mértékét csak a kezelőfelületen, gombokat nyomkodva tudjuk állítani.
A nevében is szerepel, hogy ez a rendszer a nyomatékot érzékeli, annak mértékét, nem csupán a pedál forgását. Ha finoman rálépünk a pedálra, a motor csak kis teljesítményt ad le, nem ugrik meg a bicikli. Amikor viszont gyorsítani kell, vagy egy emelkedőn megyünk és rendesen beletaposunk, a nagyobb nyomatékot érzékelve a motor is nagyobb teljesítményt ad le. Ennek a módszernek köszönhetően kevésbé vesszük észre, hogy e-bike-on ülünk, a kerékpározás élménye sokkal jobban megmarad és az akkumulátor kihasználása is mindig a legjobb. A rásegítés mértéke így a pedálozás erősségétől is függ, és ezeknél a kerékpároknál is van lehetőség a vezérlőszerven beállítani, hogy mekkora rásegítést adjon az elektromos motor.
Neuzer ebike állami támogatás, elektromos kerékpár, pedelec pályázat
A Neuzer Novara egy nyomatékos (90Nm!) középmotoros bicikli, nyomatékszenzorral.


Nagy előnye tehát az ilyen rendszereknek, hogy a kerékpár nem ugrik meg induláskor, vagy nem kapar ki kavicsos kanyarban. A tekerés elményét tehát nem veszi el, hogy a motor mindig húz, ha forog a pedál, hiszen ha lustálkodunk, a motor teljesítmény is kicsi marad. Ezen kívül nagy előnye a hatótávban rejlik. Mivel nem mindig ugyanakkora az igénybevétel, az akku is lassabban merül, így ilyen biciklivel nem ritka a 100 km feletti hatótáv elérése.
Az is előnye annak, ha középen van a motor, hogy sokkal könnyebb defektet szerelni. De tényleg! Ez fontos szempont e-bike választás előtt, főleg, ha a pályázati feltételeknek meg szeretnénk felelni és munkába járásra vásároljuk. Amikor az út szélén kell orvosolni a problémát, nagyon nem mindegy, hogy mennyi alkatrészen kell keresztülverekedni magunkat, mire ki tudjuk venni a kereket. A kerékagyban levő motorhoz pedig vezetékek futnak, azok pedig útban lesznek. Meg lehet oldani persze azt is, de csak jobb, ha ne kell vele bajlódni.
Neuzer ebike pályázat, pedelec, elektromos kerékpár állami támogatás
A Neuzer Siena egy nagy hatótávú, ingázásra tökéletesen alkalmas nyomatékszenzoros ebike.


Elmondható tehát, hogy az állami támogatás nyújtotta lehetőséggel érdemes élni, és érdemes a több lehetőséget nyújtó modelleket választani. Amúgy is, ki ne szeretne 150.000 forintot spórolni?! – ennyivel kevesebbet kell a boltban kifizetni, a többit utalja a minisztérium.

A Neuzer kínálatában megfelel a pályázati feltételeknek minden nyomatékszenzoros pedelec, válassz kedvedre valót »

Viddabringát webshop by Neuzer Bicycle Company  |  +36 20 427 1232