Városi kerékpár választás fontos szempontjai

Röviden összefoglalva megbízható, minimális karbantartás igénylő, komfortos, de nézzük sorjában, mik azok az igények, amik egy városi kerékpárral kapcsolatban felmerülhetnek és milyen megoldásokkal elégítik ki a kerékpárgyártók azokat?

Kényelmes városi kerékpár

 

1.) Komfort mindenek felett városi kerékpárok esetén.

A városi, vagy city bicikliket többnyire rövid távon használjuk, munkába járásra, bevásárlásra, ügyes-bajos teendőink elintézésére, vagy a gyermek suliba, oviba, különórákra fuvarozására. Ennél fogva felesleges sportos, teljesítménycentrikus testhelyzetre törekedni, a jó városi kerékpáron felegyenesedve tud ülni az ember. így a forgalmat is kicsit jobban át lehet látni, hiszen magasabban lesz a fejünk, még a SUV-ok felett is átlátunk és hátrapillantani is könnyebb. A nyereg lehet széles és párnázott, akár rugós felfüggesztésű, ahogy a markolatokból is érdemes a kényelmes profilú komfort modelleket keresni.

A komforton sokat növelhet még egy alacsony átlépésű váz, hiszen a fel- és leszállásnál így nem kell a lábat magasra emelni, ami hölgyeknek szoknyában kiemelten fontos szempont.


2.) Egyszerűség, megbízhatóság

A városi bicikli nem versenygép, ezért nincs szükség nagy áttételtartományú váltórendszerre, viszont aki közlekedésre használja a bringát, aligha vágyik arra, hogy hetente többször az olajos láncot és lánckerekeket tisztogassa és újrakenje. Ezért a city kerékpárokhoz a legjobban az agyváltók passzolnak, ahol a teljes áttétezés és a váltómechanika a hátsó agyon belül található, így csak nagyon ritkán igényel karbantartást. A lánc rendszeres kenése persze itt is melegen ajánlott.
Az agyváltók egyetlen hátránya a nagyobb belső ellenállás, ez azonban rövid távon jelentéktelen sebesség és időkülönbséget eredményez csak. Ha teljesen sík a terep, a mai napig jó társ lehet egy egyszerű egysebességes kontrás bringa is, hiszen itt nincs is szükség váltóra.
A fékek felett sem érdemes elsiklani. A ma elterjedt V-fékek egyszerűen beállíthatóak és megbízhatóan működnek, de léteznek ezeknél még kevesebb gondozást igénylő megoldások is. Az előbb említett kontrafék pont ilyen, de érdemes egy pillantást vetni a görgős-, vagy dobfékekre is. Ezek mind az agyat fékezik, a görgős- és dobfékek viszont nem hátratekeréssel, hanem a fékkar behúzásával. Hátrányuk, hogy dombos, hegyes vidékre nem ajánlottak, mert melegedés hatására csökken a fékerejük. 

milyen a jó városi kerékpár Neuzer Balaton
A Balaton Premium egy kiváló példája az alacsony átlépésű, váltó nélküli, sík vidékre tervezett városi kerékpároknak.

 

3.) Variálhatóság

Egy városi biciklinél kulcskérdés, hogy minél több dolgot lehessen rajta szállítani. Habár a zongora feltehetőleg nem kerül fel a listára, a nagybevásárlást, munkába a laptopot, egy, vagy két gyerekülést el kell tudnunk helyezni rajta. A hátsó csomagtartó itt alapkövetelmény, amire utána könnyedén felszerelhetünk egy nagy hátsó kosarat, vagy egy oldaltáskát. Ha laptopot szeretnénk vinni, ez utóbbit ajánlom, kiváló minőségű vízlepergető és vízálló oldaltáskákat lehet venni, kimondottan csomagtartóra tervezve, amiket viszont egy mozdulat levenni, és ezután válltáskaként működnek tovább. Választhatjuk urban casual, vagy csajos dizájnnal is.
Főleg a lányok kedvelik az első kosarakat. Ezekből létezik gyorszáras levehető és pálcás kivitel is. A pálcás ugyan nem vehető le, de sokkal nagyobb terhelést bír és biztosan nem lopják majd le, amíg a bolt előtt áll a bringa. Arra érdemes ügyelni, hogy a pálcás nem szerelhető fel teleszkópos bringákra, illetve minden kosár felszerelésénél ügyelni kell a lámpa elhelyezésére.
Gyerekülést gyakorlatilag bármilyen city bringára felszerelhetünk. A csomagtartó miatt a hátsóból a csomagtartóra szerelhető lesz a kézenfekvő megoldás, de az előre szerelhető is jó választás. Amennyiben gyerekülést szerelsz fel, érdemes még kiegészíteni egy sztenderrel, azaz két lábú kitámasztóval, mert az segít stabilan tartani a bringát, amíg a kicsit beültetjük és becsatoljuk a biztonsági övet. 

city bicikli, kényelmes classic kerékpár
A gyorszáras (levehető) kosár a Classic Premium városi kerékpár szériatartozéka.

 

4.) Világítás

Agydinamó. A dinamó zajos és nagy az ellenállása, az elemes lámpa lemerülhet. Városi bicikliken a legjobb megoldás az agydinamó, amit sosem felejtünk otthon, karbantartásmentes és esztétikus. A belépő kategóriás bringákon ilyet nem találunk, mivel az árba nem férne bele, a komolyabb modelleken, mind városi, mind trekking kategóriában kimondottan elterjedt.

 

5.) Külön utakon

A városi kategória testvére az urban kerékpár, ami szintén városi felhasználásra szánt kerékpárokat tömörít, és sok esetben a fent leírtak közül semmi sem igaz rá. Az urban modellek között találhatóak komfortortos, de elsősorban stílusorientált gépek, de ugyanúgy jellemzőek a fixik által ihletett, haladós modellek is. Ezeken sokszor csomagtartót sem találunk, mert a használóik szívesebben bicikliznek futártáskával.

férfi városi kerékpár, nagy vázméret
A Brooklyn egy jól kihasználható, stílusos urban kerékpár
Viddabringát webshop by Neuzer Bicycle Company  |  +36 20 427 1232