Melyik a legjobb túrakerékpár?

Túrakerékpár választásnál, csakúgy mint például városi bringa vásárlása előtt  sok szempontot érdemes számba venni. Elsődleges, hogy megfogalmazzuk magunknak, hogy mire szeretnénk használni a biciklit? Oké, túrázásra, ezt már tudjuk. De hol túrázunk? Milyen terepen? Milyen távokon? Milyen tempót szeretnénk menni? Mennyi kerékpáros táskát akarunk felaggatni a bringára? Mert itt válik el egyik túrakerékpár a másiktól.

Nézzünk egy listát azokról a biciklikről, amiket túrázásra használhatunk:

Köszi. Itt aztán van minden – gondolhatnánk, de ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy végső soron ezek közül érdemes kiválasztani, milyen biciklivel menjünk kirándulni.

Nézzük meg egyesével, miért, és melyikkel milyen túrára?

 

Trekking kerékpár

A túrázás alfája és ómegája. Az igazi igásló. Hogy miért? Mert olyan a kialakítása, hogy a legszélesebb körben használható legyen:
- nagy átmérőjű, közepesen széles gumik - jól gurul aszfalton, és nem gond neki a földút sem
- teleszkópos villa - rossz minőségű aszfalton és földúton a csuklónk és a könyökünk imába fogja folgalni
- közepesen előredőlő üléspozíció - hatékony, de nem fárasztó
- kényelmes nyereg - no comment J
- sárvédő - esős időben aranyat ér a száraz csomag és hát
- csomagtartó - túratáskákhoz kialakítva
- világítás - gyakran agydinamós, így nem kell Paksig menni egy kis villanyért, van saját erőművünk
- kitámasztó - ha megállunk egy kútnál, milyen jól jön?!
… és még megannyi komfortnövelő apróság, ami egy trekking biciklit jó túrakerékpárrá tesz.
Ha tehát jellemzően aszfaltos, esetleg néha dózerutas kirándulásokat tervezünk, válasszunk mondjuk egy Firenze 400 vagy Ravenna 300-at, és vegyük nyakunkba a világot.


neuzer trekking túrakerékpár
Neuzer Ravenna 300 női és férfi túrakerékpárok. A trekking jellemzője a teljes menetfelszerelés.

neuzer trekking túrakerékpár
Neuzer Firenze 400 női és férfi túrakerékpárok. A trekking jellemzője a teljes menetfelszerelés.


Crosstrekking kerékpár

Nem véletlen a névben a hasonlóság az előző túrakerékpárral. A cross jelzőt pedig nem kell bemutatni. Nos, a crosstrekking egy hibrid kategóriás bicikli. A recept egyik felébe a kényelmet és az üléspozíciót adja, a cross(country)-s hatékonyság pedig már a mountainbike-ok felé kacsintgat.
A kerekek itt is nagy átmérőjűek, esetenként kicsit bütykösebb gumikkal. A villa teleszkópos, és kicsit lehet, hogy hosszabb a rugóútja is már, mint egy trekkingnek. Nem kerül fel gyárilag a csomagtartó, és gyakran a sárvédő kiválasztását is meghagyják a felhasználónak, de például sokszor van rajta kitámasztó, esetleg lámpa.
Ha sportosabb túrákra megyünk, kicsit tempósabb biciklizést szeretünk, ha szívesen térünk le az aszfaltról, és térünk rá egy földútra, akkor egy X400 nyergében biztosan nagy élményeket fogunk szerezni.

neuzer cross túrakerékpár
A Neuzer X400 túrakerékpárok már lendületesebb tempót engednek.


MTB

Hogy kerül ez ide??? Benne van a nevében: MounTain/hegyi/ Bike/kerékpár!!!
Persze, benne. De aki egy kicsit is dombosabb vidéken lakik, az tudja, hogy ott más hajtás áttétel, más rugózás és nagyobb gumiszélesség kell az erdei ösvényekre.
Azoknak lesz jó túra kerékpár a monti, aki az ilyen, terepezősebb kirándulásokat szeretik jobban. A teleszkópos villa hosszú úton jár, hogy legyőzze a göröngyöket, a hatjásban van könnyebb fokozat, hogy felkapaszkodjon a parton, a meredek ösvényen, az üléspozíció pedig előrehajlóbb a jobb teljesítmény érdekében és a fék is nagyobb teljesítményű.
Szóval az erdei ösvényekre, a patakátkelésekre fogjuk a Jumbo Comp vagy Duster Comp bringákat és adjunk az élvezetnek!

neuzer mtb túrakerékpár
Ha rázós terepen szeretünk tekerni, a Neuzer Jumbo (29") és Neuzer Duster (27,5") modellek számunkra a legjobb túrakerékpárok.


Gravel

Hmmm… Az mi az?
Ez a manapság nagyon felkapott országútiból lett mountainbike. Vagy fordítva. Nem, nem katyvasz, amit írunk az tényleg létezik, még ha nem is ilyen lehetetlen formában:
A gravel (ami a ciklokrosszból született, de azt most nem taglaljuk tovább) egy alapvetően országúti bringa formájú kerékpár, de terepezéshez újragondolva. Az első feladat, hogy megnézzük, miért jut ilyen valakinek az eszébe? Nos, ez a könnyű terepek gyors meghódítására való. Vagyis a vesenybrigánál szélesebb a gumija, könnyebb váltó-fokozatok vannak rajta, de nincs például nehéz teleszkópos villa, mint a hegyikerékpárokon. A kormány sokszor szélesebb, de szinte mindig ugyanolyan formájú, mint az országúti bicikliken. Plusz, a legtöbb gyártó számtalan csomagrögzítési lehetőséget is ráfabrikál, hogy ebből a fura szerzetből legyen a sebesség szerelmesei számára a legjobb túrakerékpár.
A Courier CX például igen tempós dózerutas, könnyű erdei ösvényes csapatásokra való.

neuzer gravel túrakerékpár
A könnyű terepek nagy sebességű meghódítója a Neuzer Courier CX és a Neuzer Courier Adventure.


Túra országúti/fitness

Avagy Endurance Road Bike. Szinte teljes mértékben egyezik egy versenybiciklivel. Ennek is vékony gumijai vannak, hogy jól guruljon az úton. Ez is könnyű, merev vázra épül, hogy gyorsan lehessen menni vele. A legfontosabb különbség az, hogy a kormány kicsit magasabban van, mert hosszabb a homlokcső (amiből a villa is kijön). Ettől, bár előre kell hajolni a biciklin, különösképp alsó fogásban, mégsem annyira sebesség-, aerodinamika- és teljesítmény orientált az üléspozíció, mint egy vérbeli  versenykerékpáron. És hogy hogyan került a listába? Úgy, hogy egynapos, közúton megtehető hosszú biciklis kiránduláshoz szerintünk ez a választható legjobb túrakerékpár. Gondoljunk csak egy 80-100km-es biciklizésre, amikor a környező városokat járjuk be, vagy meghódítjuk a szomszéd hegyet, de nem mérjük az időt…!
Kiváló kilométer-gyűjtő kerékpár, ami túrázáshoz is választható mondjuk egy Whirwind vagy egy Courier.

neuzer országúti túrakerékpár
Ha gyorsan akarunk menni és aszfalt vezet a céunkhoz, a Neuzer Courier vagy a Neuzer Whirwind modell a legjobb túrakerékpár.

Viddabringát webshop by Neuzer Bicycle Company  |  +36 20 427 1232